sâmbătă, 12 februarie 2011

IAS 10 EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANŢULUI


PREZENTARE
IAS 10 reglementează tratamentul contabil şi informaţiile ce trebuie prezentate cu privire la evenimentele apărute după data de închidere a bilanţului. Titlul original al IAS 10 include de asemenea şi conceptul de “contingenţe”, recomandările şi ghidurile practice aferente acestuia fiind înlocuite de IAS 37 – Provizioane, datorii şi active contingente. IAS 10 a fost oficial revizuit în 1999 pentru a cuprinde doar evenimentele post-bilanţiere.

Prin urmare această prezentare se va concentra numai asupra evenimentelor ce apar după data de închidere a bilanţului.

DEFINIŢII


IAS 10 defineşte evenimentele ulterioare datei bilanţului ca fiind:

“acele evenimente, atât favorabile cât si nefavorabile, ce au loc între data bilanţului şi data la care situaţiile financiare sunt aprobate pentru depunere. Pot fi identificate două tipuri de evenimente:

(a)   acelea ce oferă dovada condiţiilor ce existau la data bilanţului; şi

(b)   acelea ce sunt elocvente în ceea ce priveşte condiţiile ce apar după data bilanţului.

Condiţii existente la data bilanţului


Unele evenimente pot apare între data bilanţului şi data la care situaţiile financiare sunt autorizate pentru depunere. Aceste evenimente pot furniza informaţii adiţionale cu privire la unele condiţii care existau la data bilanţului sau cu privire la anumite condiţii apărute după închiderea bilanţului.

Situaţiile financiare ale unei societăţi sunt întocmite pentru a reflecta situaţia sa financiară de la data închiderii bilanţului. Prin urmare, în cazul în care apar evenimente ulterioare datei bilanţului, care nu fac decât să clarifice condiţiile existente la acea data, aceste evenimente trebuie reflectate în situaţiile financiare. Informaţiile referitoare la aceste evenimente vor fi utile celor care sunt interesaţi să evalueze poziţia financiară a unei societăţi.

Evenimente care conduc la ajustarea situaţiilor financiare şi evenimente care nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare


Evenimentele ulterioare datei bilanţului se consideră a fi de două tipuri: cele care conduc la ajustarea situaţiilor financiare şi cele care nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare.

Evenimente care conduc la ajustarea situaţiilor financiare – sunt cele care aduc informaţii suplimentare cu privire la condiţiile deja existente la data bilanţului.


Includem în continuare câteva exemple:

Dacă după data de închidere a bilanţului, dar înainte ca situaţiile financiare anuale să fie aprobate:

·         o evaluare a unei clădiri scoate în evidenţă faptul că acea clădire are probleme cu structura de rezistenţa, aceasta înseamnă că valoarea sa curentă este mult mai mică decât cea reflectată în bilanţ la sfârşitul anului. Este foarte probabil ca aceste probleme să fi existat şi la sfârşitul anului, şi deci este justificat să se facă o ajustare în situaţiile financiare pentru a reflecta această diminuare valorică.

·         soldurile creanţelor existente la sfârşitul anului şi care devin nerecuperabile după data bilanţului, dar înainte de aprobarea situaţiilor, sunt trecute pe cheltuieli.

·         au intervenit modificări semnificative ale condiţiilor comerciale în care societatea îşi desfăşoară activitatea, astfel încât se pune problema dacă principiul continuităţii activităţii mai este aplicabil.

Cele de mai sus sunt exemple de situaţii în care situaţiile financiare pot fi ajustate. Totuşi, managementul trebuie, de asemenea, să ia în considerare pragul de semnificaţie al evenimentelor înainte de a decide dacă, într-adevăr, este necesară ajustarea situaţiilor financiare. De exemplu, trecerea pe cheltuieli a unui sold al creanţelor în valoare de 5 m lei după încheierea exerciţiului nu va avea ca efect o modificare a valorii creanţelor la sfârşitul anului.

Evenimente care nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare – sunt acele evenimente care au apărut după data de închidere a bilanţului şi care se referă la anumite condiţii care nu existau la data bilanţului.

Includem mai jos câteva exemple:

După data de închidere a bilanţului, dar înainte ca situaţiile financiare anuale să fie aprobate:

·         societatea este dată în judecată pentru nişte pagube provocate în urma unui accident care a avut loc după data bilanţului

·         societatea a emis acţiuni noi

·         valoarea de piaţă a investiţiilor financiare deţinute de societate a scăzut considerabil (totuşi dacă această scădere este foarte semnificativă, atunci ar fi recomandat să se specifice în note)

·         societatea vinde sau achiziţionează mijloace fixe, dar aceste tranzacţii nu fuseseră stabilite la data bilanţului.

Prin urmare, este la latitudinea administratorilor să determine care anume condiţii existau la data bilanţului, şi

·         în cazul în care, după data bilanţului, au apărut noi dovezi sau informaţii cu privire la acele condiţii, atunci trebuie să se facă o ajustare a situaţiilor financiare, dacă valoarea implicată este semnificativă;

·         în cazul în care informaţiile suplimentare nu se referă la condiţiile care existau la data bilanţului, atunci acele informaţii trebuie prezentate în note, dacă directorii consideră că valorile implicate sunt semnificative sau că ele pot influenţa deciziile luate de terţe persoane pe baza situaţiilor financiare;

·         dividendele aferente perioadei pentru care se face raportarea şi care sunt propuse sau declarate după data bilanţului nu trebuie reflectate în situaţiile financiare ale acelei perioade, deoarece ele nu reprezintă o condiţie existentă la data bilanţului.

ESTIMĂRI


După cum se ştie, managementul unei societăţi este pus în situaţia de a face diverse estimări pentru a întocmi situaţiile financiare, cum ar fi, de exemplu, stabilirea duratei de viaţă utilă a unui activ imobilizat. Evenimentele ulterioare datei bilanţului pot, de asemenea, furniza informaţii suplimentare cu privire la estimările făcute de management la data bilanţului. Dacă aceste informaţii ar fi fost cunoscute la data bilanţului, managementul ar fi putut face estimări mai bune. Prin urmare, dacă situaţiile financiare nu au fost încă aprobate, ele trebuie ajustate pentru a reflecta şi aceste informaţii suplimentare.

Exemple:

Evenimente care conduc la ajustarea situaţiilor financiare, care influenţează estimările făcute la data bilanţului


·         Paracetamol S.A. este dată în judecată pentru apariţia unor efecte secundare negative ale unor medicamente pe care le-a produs. La data bilanţului, societatea a fost găsită vinovată de neglijenţă, dar nu se stabilise încă o amendă. Administratorii au estimat că amenda va fi în jur de 2-3 milioane dolari şi au constituit un provizion pentru această sumă. Totuşi, două luni după sfârşitul anului, dar înainte ca situaţiile financiare să fi fost aprobate, judecătorul a stabilit o amendă de 5 milioane dolari. Acesta este un eveniment care se referă la condiţiile existente la data bilanţului, deci trebuie făcută o ajustare pentru a reflecta valoarea curentă a amenzii stabilite.

·         Falimentul S.A. a estimat că 5% din creanţele sale în valoare de 100 mil. dolari de la data bilanţului sunt, de fapt, nerecuperabile şi, prin urmare, trece pe cheltuieli valoarea de 5 mil. dolari. După sfârşitul anului, unul din clienţii mari ai firmei, care are o datorie de 15 mil. dolari, este declarat falimentar. Această informaţie indică faptul că estimarea de 5 mil. pentru creanţele nerecuperabile, făcută la data bilanţului, a fost prea mică. Este puţin probabil ca circumstanţele care au dus la înrăutăţirea situaţiei acelui mare client să fi apărut doar în ultimele săptămâni, ceea ce ar însemna că datoria era nerecuperabilă încă de la data bilanţului. Administratorii trebuie să facă deci o ajustare de 15 mil. dolari în conturi.

·         Prosperitatea S.A. a fost în general foarte norocoasă în relaţiile cu clienţii săi. În 10 ani, societatea nu a avut nici o creanţă nerecuperabilă. Totuşi, în ianuarie 2000, unul din clienţii săi care îi datora 5000 dolari a devenit falimentar. Soldul total al creanţelor la 31 decembrie 1999 era de 30 mil. dolari. Deşi acesta este un eveniment decisiv pentru care ar trebui să se facă o ajustare, valoarea implicată este nesemnificativă. O ajustare nu este neapărat necesară în acest caz.

Continuitatea activităţii


Un eveniment care a apărut după data bilanţului poate indica faptul că o parte sau întreaga activitate a unei societăţi a încetat să mai funcţioneze după principiul continuităţii activităţii. În această situaţie, raportările de la 31 decembrie trebuie întocmite pe alte baze.

De exemplu,

·         o societate este strict dependentă de utilizarea unui descoperit de cont pentru activitatea de zi cu zi. Totuşi, deoarece firma a înregistrat rezultate din ce în ce mai slabe, banca i-a anulat dreptul de folosire a descoperitului de cont. În cazul în care, societatea nu este capabilă să găsească rapid o altă sursă de finanţare, ea va fi în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea şi deci principiul continuităţii nu se va mai aplica.

·         activitatea curentă şi situaţia financiară a unei societăţi s-au deteriorat vizibil în scurtă vreme după data bilanţului. Dacă această deteriorare este considerată ca fiind permanentă, atunci societatea nu va mai putea aplica principiul continuităţii în raportările sale financiare.

Decizii manageriale ulterioare datei bilanţului


Managementul poate să ia decizii importante după data de închidere a bilanţului, decizii ce privesc viitorul societăţii. În funcţie de natura deciziei, poate fi necesară prezentarea unor amănunte în note.

De exemplu:

·         când managementul decide să achiziţioneze o filială imediat după închiderea bilanţului
·         când managementul decide să înceteze o parte a operaţiunilor desfăşurate din cauză că acestea au înregistrat pierderi semnificative în ultimii ani.

Prezentarea informaţiilor


În cazul în care un eveniment apare după data bilanţului şi nu se referă la condiţiile existente la acea dată, efectul acestui eveniment trebuie prezentat într-o notă a conturilor anuale atunci când este semnificativ sau când se consideră că este relevant pentru utilizatorii care iau decizii pe baza raportărilor anuale.

Următoarele informaţii ar trebui prezentate:

·         natura evenimentului
·         o estimare a efectului financiar, sau o declaraţie că o astfel de estimare nu a fost posibilă.

Volumul I


Principalele prevederi cu privire la evenimentele ulterioare datei bilanţului din Volumul I sunt incluse în par. 5.2 (continuitatea activităţii), 5.11 (actualizarea estimărilor contabile) şi 5.79 (evenimente ulterioare datei bilanţului care nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu