vineri, 11 februarie 2011

Monografie pentru avansul de trezorerie si decontul de cheltuieli


AVANSUL DE TREZORERIE SI DECONTUL DE CHELTUIELI
Avansurile de trezorerie sunt sume puse la dispozitia angajatilor societatii sau administratorilor pentru a efectua anumite plati in numele societatii.
Reflectarea in contabilitate a a avansurilor de trezorerie se realizeaza prin intermediul contului 542 “Avansuri de trezorerie “.
Exemple :
- Acordarea unui avans de trezorerie catre un salariat care urmeaza sa plece intr-o delegatie - suma de 500 ron
542 ” Avansuri de trezorerie” = 5311 “Casa in lei ” 400
- Angajatul se reintoarce din delegatie si depune la contabilitate decontul pe care reflecta urmatoarele cheltuieli : cazare 300 ron plus TVA, cheltuieli cu diurna 32,5 ron.
  • %        = 542 ” Avansuri de trezorerie “               357
  • 625                                                                300
  • “cheltuieli cu deplasari detasari si transferuri”
  • 4426                                                               57
  • 625 = 542 ” Avansuri de trezorerie “                   32,5
- Restituirea avansului neutilizat
  • 5311″ Casa in lei ” = 542 ” Avansuri de trezorerie ” 10,5 ron
Modul in care se realizeaza acest circuit : solicitare avans de trezorerie, depunere decont, restituire avans, modul de intocmire a documentelor si termenele de depunere sunt reglementate intern, prin decizii ale conducerii societatii.
Din punct de vedere fiscal, diurna poate avea o componenta deductibila si una nedeductibila . Conform Codului Fiscal, art. 21 pct.3 lit b) au deductibilitate limitata : “suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice ”
Pentru institutiile publice nivelul diurnei se stabileste confrom HG 1860/2006 (la 13 ron ). Prin urmare diurna maxima deductibila pentru deplasari in tara va fi 13 ron*2,5 = 32,5 ron.
In exemplul de mai sus, diurna este integral deductibila. Daca societatea insa a decis stabilirea unei diurne la un nivel superior acestei limite, la inregistrarea deconturilor diferenta intre suma stabilita de societate si plafonul de 32,5 ron/zi va fi inregistrata ca si cheltuiala nedeductibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu