joi, 11 februarie 2010

Contul 205 “Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare”


Contul 205 “Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare” face parte din grupa 20 “Imobilizări necorporale” şi este un cont de activ.
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența concesiunilor recunoscute ca imobilizări necorporale, brevetelor, licențelor, mărcilor comerciale, precum și a altor drepturi și active similare aportate, achiziționate sau dobândite pe alte căi.
În debitul contului 205 “Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare” se înregistrează:
  • brevetele, licențele, mărcile comerciale și alte valori similare achiziționate, reprezentând aport în natură, primite ca subvenții guvernamentale sau cu titlu gratuit, precum și cele constatate plus la inventar (404, 456, 4751, 4753, 4754);
  • brevetele, licențele, mărcile comerciale și alte valori similare achiziționate de la entități afiliate sau de la entități legate prin interese de participare (451, 453);
  • valoarea concesiunilor primite (167); – imobilizările de natura cheltuielilor de dezvoltare aferente brevetelor sau licențelor (203).
În creditul contului 205 “Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare” se înregistrează:
  • valoarea neamortizată a concesiunilor, brevetelor, licențelor, altor drepturi și valori similare scoase din evidență (658);
  • amortizarea concesiunilor, brevetelor, licențelor, altor drepturi și valori similare, scoase din evidență (280);
  • valoarea brevetelor și a altor drepturi și valori similare aportate și retrase (456);
  • valoarea brevetelor, licențelor și a altor drepturi și valori similare depuse ca aport la capitalul altor entități, în schimbul dobândirii de participații în capitalul acestora (261, 263, 265).
Soldul debitor al contului reprezintă concesiunile recunoscute ca imobilizări necorporale, brevetele, licențele, mărcile comerciale și alte drepturi și valori similare existente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu